zondag 21 juli 2013

Derde dag

Zondag 21 juli

Vanmorgen werden we om 9.15 uur verwacht in de nieuwe kerk. Er ware veel Hongaars-Roemeense jongeren gekomen; met elkaar vormden we een grote groep. Het leuke was dat een aantal Hongaars-Roemeense ouderen ons welkom heetten met dikke zoenen!
In een rij liepen we langs de dominee en de kerkenraad, die ons allen een hand gaven. Voor sommigen was het even wennen, maar onze plek was helemaal voorin de kerk, in de bank waar normaal de kerkenraadsleden zitten (volgens Wijnand goed voor de jongens in onze groep om alvast aan hun toekomstige taak te wennen :-) ).
De dominee preekte uit Openbaringen 2: 2 - 17. Wat hij precies heeft gezegd, was voor ons niet duidelijk, maar het was goed om te merken dat  ook zo ver van huis de liederen uit volle borst worden meegezongen en dat de geloofsbelijdenis ( we hoorden Pontius Pilatus), ook door de gemeente werd uitgesproken.
Na de dienst is iedereen terug gegaan naar de gastgezinnen en hebben daar gegeten.
Dat eten is overigens een verhaal apart; wat wordt er goed voor ons gezorgd! En wat een wonder: de jongeren vinden het eten toch lekker! Dat is goed om te weten voor ouders thuis: Hier wordt noedelsoep ineens heerlijk gevonden en eten ze met smaak schnitzels en groenten. Uitspraak van Sarah over het eten: " Het eten is beter dan lekker! "
' s Middags kwamen we om 16.00 uur weer bij elkaar in de nieuwe kerk. Allereerst gingen we met elkaar kennismaken, dat wil zeggen: krantenmeppertje doen. Voor de jongeren die vorig jaar in Ede waren geweest, was dat al bekend. Je mag als Nederlandse jongere alleen de naam noemen van een Hongaars-Roemeense en andersom hetzelfde. En wat hebben we gelachen! Na een dik half uur waren de namen wel bekend.
Toen was het tijd om naar buiten te gaan voor een aantal Nederlandse spellen; koekhappen (jawel: Dieuwke had als eerste de koek op; spijkerpoepen: het lukte Anne om de spijker in het flesje te krijgen; snoephappen: Judy dronk eerst de halve bak leeg voor ze het  snoepje te pakken had en toen gaf ze haar lenzen de schuld en als laatste de waterbalonnen. Nu hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen dat dit heel onschuldig begon, maar al snel ontaardde in een flink gevecht! Anja had de eer om als eerste nat gegooid te worden door Christine, die zelf ook niet droog bleef.
Al met al een geweldig leuke middag en de vrouw van de dominee zei lachend en genietend: " Het lijkt hier wel het strand!"
Nu zijn we bij Ferco thuis om de avond gezellig af te sluiten. Iedereen heeft een leuke dag gehad en morgen gaan we naar een spannende stad: de stad van graaf Dracula...

Wordt vervolgd....

Gezelligheid ten top...

Spijkerpoepen door Sara en Anne

2 opmerkingen:

 1. Hoi, hoi, wat leuk om het blog te lezen en jullie belevenissen te volgen!!

  Je hebt een zware taak Jeanette. Na een super drukke dag zal het gastgezin je aandacht vragen. En je bent moe, maar je moet ook nog het blog bijwerken. Want het thuisfront zit met smacht weer op de leuke verhalen van het blog te wachten. Maar je bijdrage wordt gewaardeerd.

  Jullie allemaal een hele fijne tijd in Roemenië. En in gedachten zijn we bij jullie.

  groetjes van René en Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om de verhalen te lezen! Het klinkt heel gezellig allemaal! Fijn dat het eten hen goed smaakt :-) komen ze wel door voedt weer thuis.....fijne tijd nog!

  BeantwoordenVerwijderen